Mina damer och herrar, SABINA DDUMBA!

Efter samarbeten med Adam Kanyama och Katy Perry skivdebuterar en av Sveriges mest lovande sångerskor. Namnet är Sabina Ddumba.

Många som har hört hennes röst på Katy Perrys världshit ”Walking on Air” eller på Adam Kanyamas ”The Golden Child”, har man undrat när hon ska släppa en skiva i eget namn.
Själv har hon väntat ända sedan hon som dagisbarn stod framför TV:n och imiterade Lauryn Hill i filmen ”Sister Act 2”. Under uppväxten pendlade hon mellan lägenheten i Fisksätra, skolan i Hammarbyhöjden och Södermalmskyrkan, där hon sjöng i kören.
Precis som klasskamraterna uppträdde och sjöng hon ofta i skolan, men omgivningen reagerade annorlunda när hon, vars pappa varit musiker i Uganda, som också sjöng.

”Alla sjöng och dansade bara för att det var kul. Folk sa ofta att jag sjöng väldigt fint, men en gång i mellanstadiet gjorde vi en pjäs med dans och musik. En lärare filmade hela pjäsen och efter terminen fick alla en DVD. När jag såg den fattade jag själv: ”Wow, jag kanske kan hålla på med det här.”

En dag när hon var 14 år följde hon med en kompis som sjöng i Tensta Gospel Choir. När de kom dit var kören mitt i en diskussion om hur de skulle avsluta sin version av en Kirk Franklin-gospel.
Sabina, som aldrig varit där förut, räckte upp handen. Körledaren tittade skeptiskt på henne, men efter att Sabina presenterat sin idé blev det som hon tänkt. Sedan dröjde det inte länge förrän Sabina fick sjunga solon och lyftes fram i alla möjliga sammanhang.

”Med Tensta Gospel Choir lärde jag mig saker som jag inte trodde jag kunde. Men jag hade alltid svårt att säga: Jag är bra på att sjunga. För jag jämförde mig alltid med Lauryn Hill eller Beyoncé eller andra som var bättre än jag. ”

Det var vanligt att etablerade artister vände sig till Tensta Gospel Choir när de behövde en körsångare eller duettpartner. Ofta tipsade körledaren då om Sabina Ddumba, som i sin tur fick välja ut ett gäng som gjorde henne sällskap.
Snart turnerade hon med såväl Jenny Wilson och Aleks som Ansiktet. Och ryktet spred sig om den unga kvinnan med den stora rösten.

Våren 2012 fick hon ett samtal av en kvinna på TV 4 som frågade om Sabina ville vara med som deltagare i talangprogrammet X Factor.

– Jag sa nej. Program som X Factor och Idol brukar alltid bli så B i svensk TV. Man försöker efterlikna USA, men det går aldrig.

Vid samma tid, efter att Sabina sett sin kompis Adam Kanyama rappa på Fryshuset följde hon med honom till en studio och spelade in låten ”The Golden Child”.
Medan låten fick alltmer speltid i radion fortsatte kvinnan från X Factor att ringa och tjata – hon ville ha Sabina i programmet.
”Efter ett tag snackade vi så många gånger i veckan att vi lärde känna varandra.”
Till slut gav Sabina med sig.
”Jag märkte direkt att jag var annorlunda mot alla andra deltagare. De såg programmet som sin enda chans att göra musik på heltid. Jag visste att jag, oavsett hur det gick där, skulle göra musik. Vissa i teamet gillade inte att jag hade en så avslappnad inställning. De ville att man skulle titta i kameran och säga: Om jag inte går vidare den här veckan vet jag inte vad jag ska ta mig till.”

Efter att Sabina lämnat tävlingen frågade körledaren i Tensta Gospel Choir om hon ville ordna ett sångarrangemang till en låt som producenten och låtskrivaren Klas Åhlund jobbade med.

”Han skulle göra ”en Katy Perry-låt” sa han. Jag tog med mig några körvänner, vi sjöng in stick och slutrefräng, körade lite stämmor och adlibbade över sången. Sen var det klart.”

En tid senare träffade hon Åhlund på en lunch, och fick höra låten.

”Jag var helt chockad när det första jag hörde på låten var min röst. När jag lyssnat på hela låten sa jag: ”Det här låter ju som Katy Perry.”
Han sa: ”Det är Katy Perry.” Det hade inte jag fattat, jag hade bara trott att vi skulle göra en ”Katy Perry-aktig” låt.

”Walking On Air” klättrade snart på listorna över hela världen. När Sabina Ddumba den 27 februari släppte singeln ”Scarred For Life” är hon alltså något så ovanligt som en debutant som legat på Billboardlistan.

”När jag körat bakom andra har jag känt ett grymt sug efter att stå där s
jälv och spela min egen musik. Jag har spelat in lite ända sedan 2010, men det har mest varit för att få studiovana. Flera har frågat om jag inte ska släppa något, men jag kände mig inte redo. Jag hade inte hittat min grej.”

Grejen hittade hon när hon i fjol fick ett Facebookmeddelande från låtskrivaren Henric Hammarbäck.
”Hans meddelande gav mig bara en så bra feeling. Sedan träffades vi, och jag bestämde mig för att jobba med honom.”

Tillsammans med Johan Salomonsson och Tom Goren skrev de sedan alla låtarna i studion.
”Det finns så många som vill ha gospel i sina låtar. Jag har varit med så länge och gjort gospel-arr till andra. Men då är man ibland väldigt begränsad. Nu har jag äntligen kunnat använda det jag lärt mig för att göra vad jag själv vill. Om jag velat slänga in en hel gospelkör har jag gjort det. Jag har lekt med stämmor som jag velat. Om jag velat lägga majsjuackord har jag gjort det så mycket jag vill. För mig kan det inte bli för mycket.”

”Scarred for life” släpptes 27 februrai. och EP:n släpps i mars.

Sabinas liveuppträdande på Kingsizegalan 2014
http://www.tv4play.se/program/kingsizegalan?video_id=2562882 

Spotify:
https://play.spotify.com/album/2pLJ6YzC5PaXwm33bvU4Y6

SHARE MY DOPE BLOG